USCATOARE DE LEGUME - FRUCTE – SEMINTE Uscarea fructelor, a legumelor si a semintelor este o metoda folosita de oameni de sute si mii de ani pentru a se pregati pentru anotimpul de iarna. Noile tehnologii folosesc metode mult mai avansate, dar in momentul de fata, cerintele sunt in crestere pentru alimentele sanatoase, la costuri reduse, dar si nevoile noastre, ale tuturor pentru investitii durabile, aduc uscatoarele solare in prim plan ca solutii alternative. Folosind uscatoarele solare si construindu-le dupa metode traditionale, le valorizam in acelasi timp ca produs cultural. In mediul rural, unul dintre primele moduri de pastrare a hranei a fost deshidratarea. Oamenii au folosit caldura soarelui pentru a conserva hrana prin intermediul cuptoarelor. Multe persoane folosesc astazi deshidratarea solara pentru a obtine fructe uscate natural, de inalta calitate. Fructele si legumele pastreaza prin uscare 60% din componentele chimice initiale (proteine, vitamine, glucide si acizi organici). Se pot usca cirese, visine, caise felii, mere felii, plante medicinale, fasole pastai, ardei, gogosari felii, ciuperci, seminte, etc. Deshidratarea fructelor si a legumelor se poate face direct la soare si este metoda cea mai economica, dar dezavantajele sunt multiple din cauza 2 imposibilitatii de a pastra o igiena corespunzatoare. Calitatea produselor va fi slaba, de obicei din aceleasi motive, iar consumul de timp pentru a supraveghea uscarea este destul de mare. De aceea este indicat sa folosim deshidratarea solara. Tehnologia folosita in acest caz poate fi reprodusa cu usurinta in orice bucatarie, iar structura este una foarte simpla. Practic este nevoie doar de o cutie care sa contina o fateta din material plastic. Avantajele construirii unui uscator solar sunt multiple si demne de luat in calcul: - deshidratarea se produce mai repede pentru ca, inauntrul uscatorului este mai cald fata de mediul exterior (ca in cazul uscarii la soare); - risc mai scazut de alterare a fructelor si legumelor (cu cat procesul de uscare este mai incet, cu atat sansele ca alimentele sa fermenteze este mai mare); produsele puse la uscat sunt protejate de factori externi: ploaie, praf, paraziti, muste; - economisti timp pe care altfel l-ati petrece cu supravegherea uscatorului; nu necesita supraveghere in timpul noptfi sau atunci cand ploua; Calitatea produselor obtinute este mai buna din punct de vedere al nutrientilor, a igienei implicate si a culorii produselor dupa uscare. Uscarea se realizeaza intr-un uscator confectionat dintr-o rama de lemn, prevazut cu gratare, cu un loc pentru aerisire cu sita de plastic si acoperit cu sticla sau folie de policarbonat. Dispozitivul de uscare se aseaza pe locuri insorite, ferit de praf, muste si miros de gunoi. Legumele si fructele trebuie intoarse la fiecare 24 de ore. Materialele necesare onfectionarii dispozitivului sunt urmatoarele: Dimensiunile sunt relgabile, in functi necesitaflle pecare le aveti. - scandura de brad; - sita de plastic; - policarbonat sau geam. In imaginile de mai jos se afla fotografia si schema de constructie pe componente a unui astfel de dispozitiv. Etapele constructiei sunt urmatoarele: - Confectionati o cutie pentru uscare din scândurã. - Deasupra acesteia fixati un material textil care va avea rol si la aerisire. Panoul cu fateta din plastic - vopsitã neagrã - va atrage mai multã luminã si va crea un mediu propice uscãrii fructelor. 4 - Orificiile de ventilatie sunt foarte importante pentru cã la temperaturi foarte ridicate fructele si legumele se pot usca foarte repede, iar umezeala acumulatã poate crea condens. Panoul din plastic care va atrage caldura este optional. - articol preluat
20140924_151410
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: paraschivpetrisor
Mesaj:
paraschivpetrisor
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.
Acest album nu are incă nici un comentariu.