156 poze   25040 vizite

Capra de rasa Alba de Banat

Caracteristicile principale ale caprinelor din rasa Alba de Banat sunt urmatoarele:

-productia mixata:carne-lapte-par si puf;
-capul este mic, aspect fin si uscativ, profilul drept-uneori concav sau convex; cornele se regasesc la aproximativ jumatate dintre exemplare si sunt de marime medie, purtate inapoi cu directie paralela sau divergenta, turtite lateral si striate transversal;
- gatul este de lungime mijloie si gros, bine prins de trunchi;
- trunchiul este alungit, spinarea ingusta, crupa tesita, pieptul relativ ingust, abdomen dezvoltat;
- membrele rezistente, puternice, uscative, osatura dezvoltata si aplomburi normale;
- ugerul are o dezvoltare buna sau medie, globulos sau in forma de para; mameloanele au o dezvoltare mijlocie;
- formatul corporala dolicomorf;
- talia este mijlocie;
- greutatea corporala este cuprinsa intre 40-70 kg la masculi (vatui, tapi) si 32-48 kg la femele (caprite, capre); greutatea corporala poate fi depasita;
- capacitate buna de alaptare, productia individuala de lapte pe lactatie este de 280-500 litri; cantitatea de lapte poate fi depasita;
- invelisul pilos este alcatuit din puf si par cu lungime si finete diferite;
culoarea invelisului pilos este predominant alba, uniforma;
- finetea fibrelor de puf poate fi 6-24 microni, iar finetea fibrelor de par poate avea valori de 20-170 microni;
- lungimea invelisului pilos este de 6-9 cm;

Rasa Alba de Banat este rezistenta si cu vitalitate ridicata, este raspandita in cea mai mare parte in Banat, dar si in zonele colinare din Bihor, Maramures, Brasov, in zonele de campie din judetele Ialomita si Constanta. Este consolidata si adaptata conditiilor pedo-climatice autohtone.

Clasificare
Corespunzator varstei si sexului animalelor, caprinele de reproductie se impart in urmatoarele categorii:

tineret-incluzand tineretul, pe sexe (iezi si iede), pana la varsta de 16 luni;
vatui (tapi tineri) sau caprite-caprinele tinere, peste 16 luni;
tapi sau capre (dupa incheierea primei lactatii).

Conditii tehnice
Caprinele de reproductie din rasa Alba de Banat trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

-sa aiba insusiri de exterior si constitutie tipice rasei;
-sa fie sanatoase si in stare buna de intretinere;
-sa fie apte pentru reproductie.
Nu se admit urmatoarele defecte de conformatie-constitutie:

-constitutie debila si grosolana;
-dezvoltare corporala insuficienta in raport cu varsta.

Dupa parerea mea cresterea acestei rase ar trebui sa fie prioritara. Asa cum se specifica in standard este bine adaptata conditiilor din tara noastra iar in privinta lactatiei poate concura cu succes cu rasele din import, avantajul major fiind mai putina sensibilitate la factorii de mediu si de intretinere.
Cel mai mare dezavantaj este faptul ca in afara de cateva nucleie care nu am vazut sa aiba exemplare de vanzare nu cred ca mai exista rasa pura sau cu o evolutie genetica dirijata. Metisarea s-a facut fara control cu rasa Carpatina si nu numai, cosangvinizarile au fost cateodata prea stranse si in lipsa unui certificat de origine nici crescatorii nu stiu ce vand sub numele "Alba de Banat".
albe de banat 1
albe de banat 1
alba de banat cu ied
alba de banat cu ied

Comentarii album • 3
razlavric 4 mai 2016  
Buna ziua,
Doresc sa fac o ferma de 300 de capre alba de banat si nu stiu de unde se pot cumpara cu document de origine?
Multumesc.
Raportează
paraschivpetrisor 5 mai 2016  
Buna ziua.
Pentru a fi sigur de ceea ce cumparati va trebui sa ca adresati unei forme asociative a crescatorilor de capre (de exemplu pentru zona Dobrogea este Caprirom, unde il puteti contacta pe domnul Claudiu Anghelescu) si de unde veti primi adresa unui crescator autorizat.
Trebuie sa va asteptati totusi la niste preturi comparativ egale cu a raselor de capre aduse din afara. Cresterea si selectia in rasa pura este un proces care implica multe cheltuieli, asa ca si pretul de vanzare nu poate fi mic.
Varianta B ar fi sa luati niste capre bune de lapte autohtone si cativa tapi din rasa de lapte (certificati binenteles) si sa ajungeti mai ieftin. Caracteristica unei bune productii de lapte se transmite pe linie paterna, iar de la mama vor lua adaptabilitatea la conditiile de mediu (ma refer aici la iezi). Numai ca valoarea lor de piata va fi mult mai mica. Dumneavoastra stiti cel mai bine ce plan de afaceri v-ati propus. Va doresc succes ! :-)
Raportează
paraschivpetrisor 5 mai 2016  
Am vazut ca aveti capre frumoase si iezi foarte frumosi. Teoretic trebuie sa schimbati tapul pentru evitarea cosangvinizarii. Daca va uitati pe albumul meu cu alpine franceze veti gasi un utilizator care vinde un tap alpin francez la un pret mai mult decat rezonabil. Puteti lua legatura cu dansul pentru mai multe detalii d.
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.